De Ziua Mondială a Populației, marcată anual pe 11 iulie, îmi doresc ca MOLDOVA să nu dispară!
Astăzi Biroul Național de Statistică a publicat numărul populației cu reședința în țară și date privind migrația internațională și internă pe raioane. Suntem din ce în ce mai puțini.
“De la începutul anului 2014 populația cu reședința obișnuita (locul în care persoană a locuit preponderent în ultimele 12 luni) a Republicii Moldova se află în continuă descreștere, atingând 2 603,8 mii locuitori la începutul anului 2022, din care 1 102,5 mii persoane (42,3%) constituie populația urbană şi 1 501,3 mii (57,7%) persoane – cea rurală”.*
Conform Biroului Național de Statistică, în perioada 2014-2022 depopularea țării a constituit -265,5 mii persoane, adică a scăzut cu aproape 10% numărul populației. Cea mai pronunțată scădere este în mediul rural (13,3%).
Care sunt cauzele principale ale acestei scăderi drastice a populației, mai ales în ultimii doi ani?
În primul rând, continuă trendul sporului negativ al populației, adică numărul deceselor este mai mare decât cel al nașterilor. În acest sens, e nevoie de încurajarea financiară a familiile să aibă mai mult de 1-2 copii. De asemenea, este nevoie ca angajatorii să creeze medii de lucru care sunt mai prietenoase famiilor. Este necesară imbunatarirea sistemelor de sanitate, mai ales în mediul rural.
În al doilea rând, este evident că toate strategiile Pas-ului diaspora nu au dat nicio roadă. Numărupopulației care părăsește țară este în creștere și tot mai puține persoane planifică să se întoarcă acasă.
Din ce raioane pleacă cele mai multe persoane?
Cei mai mulți au plecat din Cimișlia (cu -22%), Cantemir (cu -20%), Călăraşi, Teleneşti, Hânceşti ( câte -19%), Briceni și Nisporeni (circa -18%).
Dragă Guvernare, ce facem în acest sens? Așteptăm un plan solid de țară pentru a evita dispariția Republicii Moldova!
* Sursa Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova: https://statistica.gov.md/
Bình luận