top of page
  • Writer's pictureIana Stanțieru

MOLDOVA, ÎNCOTRO?!

Viața bate filmul întotdeauna, indiferent de scenaristica politicului de la guvernare: oamenii pleacă


Ani buni, am figurat în categoria imigranților pentru statistica din Republica Moldova. Studiile, locurile de muncă în străinătate și proiectele pe care mi le-am propus m-au ținut departe de casă. Până într-o zi, când revenirea s-a contopit cu o chemare a sufletului de care s-a lipit dorul și toate întrebările sociale, economice și politice de acasă. Cum se trăiește în R. Moldova, m-am întrebat? În ce mediu social și economic voi activa? Cum sunt încurajați moldovenii să activeze pentru a avea un trai decent? Întrebări la care fiecare cetățean așteaptă un răspuns pentru că, întotdeauna, viața bate filmul, indiferent de scenaristica politicului de la guvernare.


Așa am făcut cunoștință cu cifrele din statisticile oficiale care pun semne de întrebare, mai ales în ceea ce privește clasa politică și activitățile acesteia. Și, aici, pe lângă ciuma corupției, găsim probleme reale și acute. Datele de pe site-ul Biroului Național de Statistică sunt de-a dreptul alarmante! În ultimii 7 ani, adică în perioada 2014-2021, Republica Moldova a rămas fără 272. 119 de cetățeni.Sursa: Biroul Național de Statistică


Începând cu 2016, numărul persoanelor care nu mai sunt stabilite în Republica Moldova, practic se dublează. Din acest total de 272. 119, putem spune că majoritatea emigrează. Dacă e să luam pe sexe, raportul este de 49,91% bărbați și 50,09% femei.


Plus, nu stăm bine nici la raportul natalitate/mortalitate. Datele oficiale ne arată că în perioada 2014-2018, acest raport este de - 10 571 persoane, un spor natural negativ.


Nici piramida vârstelor în Republica Moldova nu este una încurajatoare. Avem un deficit de forță de muncă pentru vârstele de 35-50 de ani din cauza emigrărilor masive începute în anii 90. Acum, gândiți-vă că, la fel, vor proceda și copiii celor care au emigrat și s-au stabilit peste hotare, adică se vor muta în Diasporă. Graficul de mai jos ne demonstrează clar acest fenomen.
Cireașa de pe tort la nivel demografic sunt datele din recensăminte. Din 2004 până în 2014, populația Republicii Moldova a rămas fără aproximat 580 de mii de persoane, iar din 1989 până la ultimul recensământ din 2014, fără 1,5 milioane de persoane.


Ne pleacă oamenii buni. Medici, profesori, manageri buni, economiști, toți emigrează, constructori.


Abordarea bi-dimensionala care se impune de urgență, ar fi:

  • Stoparea migrației prin condiții decente de trai acasaă, o economie sustenabilă, locuri de muncă, facturi care pot fi plătite fără eforturi financiare supraomenești

  • Intoarcerea diasporei acasă prin crearea condițiilor atât logistice, cât și prin protejarea investițiilor Diasporei.


568 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page