Circa 30% dintre tinerii din Republica Moldova sunt șomeri
top of page
  • Writer's pictureIana Stanțieru

Circa 30% dintre tinerii din Republica Moldova sunt șomeri


Șomajul în rândul tinerilor, în comparație cu alte grupuri de vârstă din Republica Moldova, rămâne ridicat.


Tinerii se confruntă adesea cu dificultăți majore pe piața forței de muncă. Din diverse motive, această categorie a populaţiei active este una foarte vulnerabilă atât la nivel naţional cât și local.


Tinerii reprezintă un sfert (25,8%) din populația țării sau mai exact 670,9 de mii, iar rata șomajului printre tineri este mai mare în comparație cu alte grupuri de vârstă, conform datelor Biroului Național de Statistică. Circa 30% dintre tinerii din Republica Moldova sunt şomeri sau înafara sistemelor de formare.


Aici ar fi bine de luat în considerație faptul că Republica Moldova are tot mai puțini tineri cu vârstă cuprinsă între 14 și 34 de ani. Potrivit BNS, în perioada 2018-2022, numărul tinerilor a scăzut cu peste 110 mii. Ba mai mult, studiul realizat de Centrul pentru Cercetări Demografice, arată că numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, ar putea să scadă cu încă 10 la sută, până în anul 2040.


Principalul motiv care duce la scăderea numărului de tineri în țara noastră este migrația. Și din cei puțini tineri rămași în țară, puțini sunt angajați în câmpul muncii. De ce? Printre cauzele putem identifica următoarele cauze ratei înalte a şomajului în rândurile tinerilor:

  • Angajatii sunt la reticenți să angajeze absolviţi și tineri specialiști;

  • Lipsa programelor de orientare profesională și ghidare în carieră;

  • Lipsa locurilor de stagiere profesională cu posibilitate de angajare în câmpul muncii;

  • Informarea scăzută a tinerilor despre oportunităţile pieţei de muncă;

  • Lipsa locurilor de muncă suficiente pentru tineri şi atractivitatea scăzută a posturilor vacante existente;

Această situație ar putea fi îmbunătățită printr-un set de măsuri care să faciliteze mobilitatea forței de muncă la nivel național și participarea tinerilor pe piața muncii, precum ar fi acoperirea lacunelor din sistemul de învăţământ care în prezent reduce perspectivele tinerilor, lăsând-i nepregătiţi pentru cerinţele pieţei de muncă, crearea programelor funcționale de integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, de educaţia şi dezvoltarea abilităţilor acestora corespunzator cerințelor și așteptărilor angajatorilor. De asemenea, educația antreprenorială este o soluţie pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.


Tinerilor trebuie să le oferim toate șansele de a-și dezvolta întregul potențial acasa pentru a contribui la constituirea viitorului Republicii Moldova.

506 views

Recent Posts

See All
bottom of page