top of page
  • Writer's pictureIana Stanțieru

MOLDOVA – Țara în care educația nu are prioritate

Updated: Apr 18, 2022




Cifrele pe care le văd în Moldova mă îngrijorează de-a dreptul. Fie că este vorba de prețuri, rata de șomaj sau ocupație, salarii etc. Totuși, am studiat datele legate de sistemul educațional din țară și am rămas uimită mai ales de un aspect care pur și simplu m-a lăsat fără cuvinte. Și anume, învățământul nu reprezintă o prioritate pentru politicile statului și pentru actualul guvern.


Cadrele didactice în instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova pentru anul de învățământ 2020/2021 numără 26 897 de profesori. Cei mai mulți dintre ei sunt antrenați în zona de centru și mun. Chișinău, adică un număr de 14 280.



Fig. nr.1: Repartizarea cadrelor didactice după profilul teritoriului, an. 2020/2021.

Sursa: statistica.md



După care avem, zona de nord cu 7313 cadre didactice, Sud – 3821, Găgăuzia – 1320, Transnistria și mun. Bender – 163.


Îngrijorător este faptul că meseria de profesor nu mai este atractivă pentru tinerii noștri. Circa 57 la sută din cadrele didactice au vechimea în muncă de 20 ani și mai mult. La polul opus, doar 0,045 la sută sunt cadre didactice cu vechimea în muncă de până la 2 ani.



Fig. nr.2: Cadrele didactice în instituțiile de învățământ primar și secundar general după vechimea în muncă.

Sursa: statistica.md


Astfel, este vădit faptul că învățământul nu reprezintă o prioritate pentru politicile statului și pentru actualul guvern. Din moment ce doar 21 % din cadrele didactice sunt cele care au experiență de muncă de până la 10 ani, e clar că atragerea de personal profesoral nou în instituții este o problemă. Tinerii nu mai aplică la astfel de studii și, evident, nu avem personal pentru astfel de meserie nobilă. Dar ce va fi peste 5 sau 10 ani?


Am studiat și nivelul salariilor din învățământ. În 2021 acesta a fost de $420,8 – salariul mediu brut. Din 2015 până în 2021 câștigul salarial brut în învățământ a crescut cu $218.

Spre exemplu, datele aferente pentru țările membre UE, publicate în raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) “Education at a Glance 2021” indică în mediu un salariu anual pentru un profesor debutant în liceu de 37 571 USD. Acest salariu poate ajunge la peste 48 mii de dolari după 10 ani de carieră. Practic de 10 ori mai mult primește un cadru didactic în UE față de Moldova.


Într-o țară în care nu există corupție, educația are prioritate. Într-o țară în care justiția funcționează, educația are prioritate. Într-o țară prosperă social și economic, educația are prioritate. Într-o țară în care givernarea are o viziune pe termen lung și nu sunt interesați doar cum să câștige următoarele alegeri, educația are prioritate. Dar la noi, nu.


În articolul următor vin și cu sugestii pe care ar trebuia să le considere guvernarea.




2,040 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page