Încredere în Politicieni sau în cai verzi?
top of page
  • Writer's pictureIana Stanțieru

Încredere în Politicieni sau în cai verzi?


Vreau o politică transparentă și curată. Cerem prea mult după ce le oferim votul și încrederea?

Câți dintre noi mai credem în politicienii noștri? Care sunt primele cuvinte care ne trec prin minte când este vorba de ei? Cred că atributele pozitive sunt mai puține decât cele negative. Așa e? De ce?





Am făcut câteva studii și reflecții în acest sens și aș vrea să le împart și cu voi.

Conform OECD, în 2020 doar 51% din populația unei țări au încredere în politicieni, nivel de încrederemai scăzut decât încrederea în poliție.


Pentru ca o democrație să funcționeze eficient, pentru că legile să fie respectate, pentru că politicile publice să fie implementate efcient, ca cetățenii să fie siguri că drepturile lor sunt respectate, e nevoie de un nivel înalt de credibilitate din partea atât a celor de la guvernare cât și a politicienilor în general. Dar mai ales e nevoie de încredere în politicieni ca cetățenii să aibă modele adevărate de urmat, exemple de verticalitate, corectitudine, respect, integritate și transparență.

Dar ce avem noi în Moldova este exact inversul. De ce nu mai cred moldovenii în politicieni?

  • Pentru că timp de 30 de ani au tot fost amăgiti și dezamăgiți.

  • Pentru că promisiunile din campanii nu sunt respectate în cea mai mare parte.

  • Pentru că politicienii devin implicați în tot felul de scheme obscure și în defavoarea intereselor cetățenilor

  • Pentru că imaginile la care ‘se închina’ ei devin niște mișei și oameni al căror ego e mai umflat decât un balon cu heliu.

  • Pentru că nu sunt pedepsiți pentru minciuni, fals în declarații, etc.

  • Pentru că politicienii devin toxici orbiți ori de putere ori de bani.


Aici câteva exemple foarte simple exemple care de-a lungul timpului ne-au adus la starea în care nici nu mai vrei să fii asociat cu titlul de politician. Și sunt conștientă că poate în campanii unii promit să facă unele reforme, dar nu este întotdeauna la latitudinea lor. Dar în unele cazuri e vorba doar de minciuni și lipsa de respect față de oameni.

Datorită rețelelor de socializare e mai ușor de verificat unele informații când cineva se uită la noi în ochi și ne spune că nu a făcut niciodată parte dintr-un anumit partid, dar hop și găsim un video în care susține cu mândrie că e membru al acelui partid, alți așa numiți ‘luptători cu corupția’ care devin parte la tot felul de scheme obscure, politicieni care locuiesc în casele ‘matusilor, părinților, vecinilor, bunicilor’. Politicieni care folosesc banii publici pentru a-și construi palate și pune bani în offshore-uri și pot continuă cu lista până la nesfârșit.


Știu că politică e murdară, așa a fost dintotdeauna. Dar asta nu înseamnă că nu avem dreptul, noi cetățenii, la transparentă, adevăr, onestitate.

Pentru ce va alegem la guvernare sau la cârma oricărei formațiuni? Că să ne călcați în picioare și să ne scuipați după bunul plac?

Politicienii trebuie să fie în serviciul poporului și nu poporul trebuie să se supună voinței politicienilor.


Scrieți în comentarii dacă mai aveți încredere în politicieni și în cine, de ce nu mai aveți încredere și ce ar trebui să facă politicienii să aveți mai multă încredere în ei.

441 views

Recent Posts

See All
bottom of page